Online reserveren
of bel: 030 232 04 50

 

Al 10 jaar verzorgt het Louis Hartlooper Complex diverse filmcursussen met een deskundig team van docenten die hun filmkennis toelichten aan de hand van uiteenlopende filmfragmenten. Dit najaar volg je de cursussen zelfs in de nieuwe zaal 5. Het interieur van zaal 5 past uitstekend bij de bijzondere bouw van Louis Hartlooper Complex en beschikt tevens over de nieuwste technieken. De zaal biedt 26 comfortabele en luxe stoelen met klaptafeltjes waardoor de zaal zeer geschikt is voor cursussen. Bekijk hieronder het aanbod en leer meer over de docenten. 

 

Enthousiast geworden? Vul het inschrijfformulier in en verstuur het naar filmcursus@hartlooper.nl.

Klik hier voor het inschrijfformulier en de prijzen >

 

Mocht dit niet lukken, stuur dan een mail naar filmcursus@hartlooper.nl waarin de volgende gegevens staan: naam, e-mail, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en de naam van de cursus en of u in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief.


 

DE GROTE REGISSEURS REEKS 5 | Docent: Constant Hoogenbosch (VOL)

Maandag 6, 13, 20, 27 maart | 3, 10 april | 19.00 - 21.00 uur

Ook in de vijfde reeks richten we ons op zes filmmakers van formaat: Ken Loach, Ridley Scott, Krzysztof Kieslowski, Roman Polanski, Lasse Hallström en Nicolas Winding Refn. Het zijn grote regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet om heen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Filmdocent  Constant  Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films  van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. Tot slot bekijkt Hoogenbosch de regisseurs en hun films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

1.            Ken Loach (Kes, Riff-Raff, Ladybird Ladybird, Land and Freedom, My Name Is Joe, Bread and Roses, The Wind That Shakes the Barley, Route Irish, I, Daniel Blake)  

2.            Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Legend, Thelma & Louise, Gladiator, Black Hawk Down, American Gangster, The Martian)

3.            Krzysztof Kieslowski (A Short Film About Love, A Short Film About Killing, Dekalog, Trois Couleurs: Blue, Blanc, Rouge)

4.            Roman Polanski (Knife in the Water, Repulsion, Rosemary’s Baby, The Tragedy of Macbeth, The Tenant (Le Locataire), Chinatown,  Bitter Moon, Death and the Maiden, The Pianist, Carnage, La Vénus à la fourrure)

5.            Lasse Hallström (My Life as a Dog, What's Eating Gilbert Grape, The Cider House Rules, Chocolat, The Shipping News, Hypnotisören, The Hundred-Foot Journey)

6.            Nicolas Winding Refn (Pusher, Bronson, Valhalla Rising, Drive, Only God Forgives, The Neon Demon)

 

FILMCURSUS SCENARIOSCHRIJVEN | Docent: Tom Hofland

Maandag 24 april | 8, 15 mei  | 19.00 - 21.00 uur

Zelf wel eens een film willen schrijven, maar geen idee hoe te beginnen?

In deze cursus leer je hoe een scenario is vormgegeven en duik je vervolgens meteen in het diepe. Je schrijft in 3 bijeenkomsten, en een klein beetje huiswerk, een korte fictie film onder professionele begeleiding.

 


Informatie docenten

 

Over Constant Hoogenbosch

Constant Hoogenbosch studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Het veelzijdige pakket maakt het mogelijk film vanuit verschillende culturele, sociaal-maatschappelijke en historische perspectieven te belichten, waarbij iedere discipline een heel eigen kennisbijdrage levert. Naast verschillende (educatieve) filmwerkzaamheden voor filmhuizen en culturele centra is Hoogenbosch verbonden aan de Hoge School in Breda, als docent Film- en Mediatheorie en docent Journalistiek verbonden aan het Rijn IJssel College in Arnhem, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (Eye) en al 10 jaar de vaste filmredacteur voor Omroep Gelderland.

Zijn specialiteiten: film algemeen, regisseurs, recente films en klassiekers, filmgeschiedenis, wereldcinema (Azië, Scandinavië, Zuid-Amerika, Australië e.a.), filmmuziek, genrefilms (cultfilms), cultuur/sociaal maatschappelijke filmgeschiedenis, film en games.

 

Over Rudi de Boer

Tijdens zijn studie Theater, Film & Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht is hij zich gaan verdiepen in de filmgeschiedenis en verschillende filmculturen en ontdekte hij dat er behoefte was  aan filmeducatie. Hij ging filmcursussen geven aan diverse studenten en heeft na het afronden van zijn studie deze traditie voortgezet in het Louis Hartlooper Complex. Inmiddels is hij als filmdocent werkzaam bij diverse filmtheaters, opleidingen en filmfestivals.

 

Over Kevin Toma

Kevin Toma (Sittard, 1974) studeerde Film en Opvoeringskunsten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit). Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant, en werkte later een periode als webredacteur voor Cinema.nl. Hij is sinds 2007 als filmjournalist verbonden aan de Volkskrant, geeft filmlezingen en -inleidingen door het hele land en maakt daarnaast al sinds 1994 nieuwe, eigentijdse muziek voor zwijgende films. Sinds 2008 verzorgt hij verschillende filmcursussen in het Louis Hartlooper Complex.

 

Over Annelotte Verhaagen

Annelotte Verhaagen  geeft sinds 2008 filmcursussen Achtergronden van de Documentaire en Documentaire maken in de Praktijk.

Audiovisuele producties: onafhankelijke documentaires en educatieve films, bedrijfspresentaties, webvideo’s in opdracht.

Training & advies: lezingen en cursussen, script coaching en videotraining op maat voor particulieren, groepen, of in-company.

 

Over Dana Linssen

Filmjournalist Dana Linssen is hoofdredacteur van de Filmkrant en vaste filmmedewerker van NRC Handelsblad. Verder is zij regelmatig te horen op Radio 1, geeft zij filmlezingen en filmcursussen, onder andere voor filmkrant.live en geeft zij les op de Toneelschool Arnhem.

 

Over Nouchka van Brakel

Nouchka van Brakel was de eerste vrouwelijke filmmaker die afstudeerde aan de Filmacademie Precies vijftig jaar geleden debuteerde met de korte film Sabotage, was de eerste Nederlandse filmmaakster na de Tweede Wereldoorlog, die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken, zoals Het debuut (1977) en Een vrouw als Eva ( 1979), de eerste Nederlandse film met een lesbische thematiek.  Ze was ook de eerste vrouw die afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, waar ze later bijna twintig jaar filmregie zou doceren. Zij zorgde voor een bewustwordingen waardoor vrouwen een prominente en meer geëmancipeerde rol kregen in films, festivals en in de literatuur.

 

Films o.a. Het debuut (1977) Een vrouw als Eva (1979) Van de koele meren des doods (1982) De Vriendschap (2001) Een maand later (1987) Aletta Jacobs: Het hoogste streven (1995) Ave Maria – Van dienstmaagd des heren tot koningin van de hemel (2006).

 

Over Tom Hofland

Momenteel is Tom Hofland schrijver en programmamaker. Sinds zijn afstuderen in 2014 (Writing for Performance, HKU) schrijft hij proza en voor radio en televisie. Hij werkt o.a. als TV en radiomaker voor de VPRO. In 2017 verschijnt zijn debuutroman bij uitgeverij Querido.