Online reserveren
of bel: 030 232 04 50
Cinesneak_Raamposter_A3_affiche_LHC_klein.jpg

Cinesneak

Met de woensdag Cinesneak voor 6 euro is het elke keer weer een verrassing welke film je gaat zien. Maar het is altijd een film die binnenkort in première gaat. Je ziet deze film dus als eerste! 

 
Iedere woensdagmiddag om 14:00 (tenzij anders aangegeven).
 
 
Lees meer

TSJimJarmuschA3klein.jpg

Timeless Sunday Ode aan Jim Jarmusch

Al enige jaren vertonen we in het Louis Hartlooper Complex bijna elke zondag klassieke films onder de noemer Timeless Sunday. Er worden jaarlijks wereldwijd duizenden films gemaakt. Van al deze mooie, slechte, mislukte, spannende, onvergetelijke en persoonlijke (arthouse) films is natuurlijk het beste en het meest bijzondere in het Louis Hartlooper Complex te zien. Wij vinden dat klassiekers hierbij niet mogen ontbreken en op het grote doek vertoond moeten worden; daar zijn ze voor gemaakt en daar horen ze thuis. In de lente- en zomermaanden staan de meesterwerken van regisseur Jim Jarmusch op het programma: zijn afstudeerfilm Permanent Vacation (1980), Stranger Than Paradise (1984), Down by Law (1986), Mystery Train (1989), Night on Earth (1991) en Dead Man (1995).

Lees meer

Filmcursussen_A3_afficheWT.jpg

Filmcursussen 2016/2017

Al 10 jaar verzorgt Louis Hartlooper Complex diverse filmcursussen met een deskundig team van docenten die hun filmkennis toelichten aan de hand van uiteenlopende filmfragmenten. Onderwerpen van cursussen variëren van grote regisseurs, filmanalyse en filmgeschiedenis tot film & literatuur, documentaire maken en scenarioschrijven. Dit najaar vinden de cursussen plaats in de nieuwste zaal van Louis Hartlooper Complex: zaal 5. De zaal biedt 26 comfortabele en luxe stoelen met klaptafeltjes waardoor deze zeer geschikt is voor cursussen.

Lees meer

10984270_457339064414649_2695909935104247246_n.jpg

De Explicateur

Over De Explicateur. Explicaties bieden duiding, maar geven géén mening: de beste recensent bent u namelijk zelf. De Explicateur selecteert en duidt films die er toe doen. Film met explicatie van De Explicateur zien?

Lees meer

DOWN_TO_EARTH_POSTER_klein.jpg

Down to Earth zaterdag 29 april en 6, 13, 20, 27 mei

Wegens succes extra voorstellingen van Down to Earth: in april en mei bijna elke zaterdag om 11:30 in LHC. Voor deze documentaire trokken Rolf en Renata met hun drie kinderen over de hele wereld, van Peru tot Namibië, van Noord-Amerika naar een afgelegen eiland bij Australië. De intensieve gesprekken die ze voerden met stamhoofden en oude wijzen legden ze vast in 200 uur film. Van dat materiaal maakten de selfmade filmmakers Down to Earth, die niet alleen prachtig is om naar te kijken, maar ook een diepe indruk achterlaat.
Lees meer

postermtmravingiranmei.jpg

Movies that Matter On Tour: Raving Iran maandag 1 mei

Movies that Matter On Tour brengt maandelijks een spraakmakende festivalfavoriet naar 18 filmtheaters door het hele land, zo ook naar ons in het Louis Hartlooper Complex. Deze maand staat de Zwitserse documentaire Raving Iran van Susanne Regina Meures op het programma. De film vertelt het verhaal van twee dj's in Teheran (Iran) die strijden om de muziek te spelen waar ze van houden en om dancefeesten te organiseren. Het lokale regime verbiedt uiting van de Westerse cultuur van verval en dit dwingt de hoofdpersonen om grote beslissingen te nemen. Gastspreker is kunstenaar Behrouz Napghipour.

Lees meer

Posterthecircleliteratuurhuis2.jpg

Voorpremière The Circle i.s.m. Het Literatuurhuis dinsdag 2 mei

Samen met Het Literatuurhuis organiseren we een speciale voorpremière van de boekverfilming van Dave Eggers bestseller The Circle. De film gaat over Mae Holland (Emma Watson) die haar geluk niet op kan als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Mae wordt door de oprichter van het bedrijf, Eamon Bailey (Tom Hanks), gestimuleerd om deel te nemen aan een baanbrekend experiment dat de grenzen opzoekt van privacy, ethiek en uiteindelijk haar persoonlijke vrijheid. De film wordt ingeleid door Tim de Gier; computernerd en schrijver voor o.a. Vrij Nederland.

Lees meer

the_zookeeper_s_wife_43008784_ps_1_s-low.jpg

Première The Zookeeper's Wife donderdag 4 mei

Première van het waargebeurde oorlogsverhaal The Zookeeper's Wife over een Pools echtpaar dat honderden Joden uit handen van de Nazi’s weet te redden door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin. De film vertelt het verhaal van het gezin, maar ook dat van de dieren in hun dierentuin, de tijdelijke Joodse bewoners en de stad Warschau in de allesverwoestende oorlog. Verfilming van het gelijknamige boek van Diane Ackerman, gebaseerd op de archieven en dagboeken van Antonina Zabinski. Op 4 mei houden wij in onze programmering rekening met de 2 minuten stilte om 20:00 ter gelegenheid van de Dodenherdenking.

Lees meer

django_93010005_ps_1_s-low.jpg

Première Django donderdag 4 mei

Première van het Franse drama Django over de briljante jazzgitarist Django Reinhardt. In het door Nazi-Duitsland bezette Parijs van 1943 is Django op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer Django door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten. Op 4 mei houden wij in onze programmering rekening met de 2 minuten stilte om 20:00 ter gelegenheid van de Dodenherdenking.

Lees meer

Filmcafe6mei2017.jpg

Film Café zaterdag 6 mei

Het Film Café is de bevlogen filmmiddag van Louis Hartlooper, vol obscure eendagsvliegen en bijzondere momenten uit bekende en minder bekende films, voorzien van anekdotes door gastheer Constant Hoogenbosch. Elke maand biedt het Film Café een nieuw en dynamisch programma van hoogtepunten, mijlpalen, rariteiten en opzienbarende gebeurtenissen uit meer dan honderd jaar film, onder het genot van een hapje en drankje.

Lees meer

TSPermanentVacationA3klein.jpg

Timeless Sunday: Permanent Vacation zondag 7 mei

Al enige jaren vertonen we in het Louis Hartlooper Complex bijna elke zondag klassieke films onder de noemer Timeless Sunday. Op zondag 7 mei staat Jim Jarmusch’ lowbudget afstudeerfilm Permanent Vacation uit 1980 op het programma. In de film wandelt de ultracoole, aan slapeloosheid lijdende, jazzliefhebber Allie schijnbaar doelloos in een post-apocalytisch aandoend New York rond. Permanent Vacation werd gemaakt voor slechts 15.000 dollar en lanceerde niet alleen de carrière van Jarmusch, maar ook van cameraman Tom DiCillo.

Lees meer

shot2_large.jpg

Filmwandeling langs Utrechtse filmlocaties zondag 7 mei

Wist je dat de historische binnenstad vaak gebruikt wordt als decor voor Nederlandse films? Utrecht Verrast neemt je tijdens een unieke filmwandeling 1,5 uur mee langs een aantal van deze filmlocaties. Naast de filmverhalen laat de gids in beeld en geluid op locatie zien hoe de scene uiteindelijk in de film is gemonteerd. En het zijn meer films dan je denkt. Neem je filmvrienden mee en beleef samen met hen Utrecht filmstad van dichtbij. Het startpunt van de filmwandeling is het Louis Hartlooper Complex.
Lees meer

beeld_evenementen_HhhH.jpg

Meet up Himmlers hersens heten Heydrich woensdag 17 mei

De VPRO organiseert een vertoning van de laatste aflevering van Himmlers hersens heten Heydrich met aansluitend een gesprek met regisseur Roel van Broekhoven en schrijver Laurent Binet. Himmlers hersens heten Heydrich vertelt het verhaal van de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op nazikopstuk en 'architect van de jodenvernietiging' Reinhard Heydrich. Regisseur Roel van Broekhoven maakte een filmische vertaling van de bestseller HhhH van de Franse schrijver Laurent Binet. Daarbij balanceert hij net als in de roman op de rand van feit en fictie op zoek naar een zo zuiver mogelijke toedracht van het verhaal.

Lees meer

PosterDubbelspelLiteratuurhuis.jpg

Voorpremière Dubbelspel i.s.m. Het Literatuurhuis dinsdag 23 mei

Samen met Het Literatuurhuis organiseren we een speciale voorpremière van de verfilming van Frank Martinus Arions’ succesvolle roman Dubbelspel. In de film keert de in Europa succesvolle dokter Ostrik Fiel na jaren afwezigheid terug naar zijn geboorteplaats Curaçao. Het bezoek herinnert hem aan veertig jaar eerder, toen een ogenschijnlijk onschuldig dominospel dramatische gevolgen had voor alle betrokkenen. De film wordt ingeleid door bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraibische Letteren Michiel van Kempen.

Lees meer

FlyerScienceFiction2017.jpg

Science & Fiction: Mind the Gap! 2017

Prikkelende wetenschap en films van betekenis komen samen in de filmreeks Science & Fiction: Mind the Gap. Op vier avonden laten filmtheater Louis Hartlooper Complex en de Universiteit Utrecht bijzondere films zien die je aan het denken zetten. Dit jaar over de groeiende kloof in onze samenleving. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek gaan. Op het programma staan: Elena, Looking for Eric, Welcome en Pride.

Lees meer