Fahrenheit 451 (1966)
Science & Fiction: Terug naar de Toekomst

Fahrenheit 451 (1966)

Science & Fiction Verwacht Special
Tickets di 13 mei
di 13 mei
19:00
LHC 4
Kies een datum

Ontdek

Science & Fiction is een initiatief het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met LHC. Dit nieuwe seizoen brengt op vier avonden prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van explicateur Louis Hartlooper houden verschillende experts en wetenschappelijke onderzoekers een korte inleiding bij iedere film. Na afloop van de film kun je met deze wetenschappelijke explicateurs in gesprek.
 
Deze film wordt ingeleid door Merijn Bruijnes, universitair docent verbonden aan het departement USBO. Hij combineert ervaring en kennis op het gebied van psychologie, computerwetenschap en bestuurskunde om actuele maatschappelijke technische uitdagingen te bestuderen. Zijn huidige onderzoeksfocus ligt op verantwoorde ontwikkeling en gebruik van kunstmatige intelligentie door overheidsorganisaties zoals de politie. Maar hij maakt in zijn eigen tijd ook rustig een funky muziekstukje met AI – over zijn liefde voor koffie.

Credits

Regie
François Truffaut
Cast
Oskar Werner, Julie Christie, Cyril Cusack
Genre
Science Fiction
Speelduur
112 min.
Land
Verenigd Koninkrijk
Taal
Engels, Russisch, Japans, Frans
Ondertiteling
Nederlands

Omschrijving

Een totalitair regime heeft het lezen en bezitten van boeken verboden. ‘Brandmannen’ vallen overal binnen om boeken te verbranden. Maar een van hen twijfelt sterk aan de zin van zijn werk.

Science & Fiction 2025: Terug naar de Toekomst

De toekomst herhaalt zich. Crisis op de arbeidsmarkt, zorgen over het klimaat, polarisatie in de samenleving, complottheorieën en de opkomst van extreme partijen in de politiek. Wat staat ons te wachten? We leven in ieder geval in een tijd met spannende, technologische ontwikkelingen die onze toekomst mogelijk een andere wending geven. Sommige mensen voelen zich door veranderingen bedreigd of ervaren die als verlies van een waardevolle wereld. Anderen zien in veranderingen oplossingen, kansen, onbegrensde mogelijkheden misschien zelfs. Hebben we dit niet al eens eerder meegemaakt? Hoe revolutionair is de toenemende invloed van algoritmen, artificial intelligence of automatisering eigenlijk? Wat zijn de gevolgen voor ons vertrouwen in de overheid en de politiek in tijden van onzekerheid? Kortom, Science & Fiction gaat ‘Back to the Future’. Staan we met onze rug naar de geschiedenis of juist naar de toekomst? In deze editie geeft een jonge generatie wetenschappers daarop hun perspectief.

Meer Science & Fiction

El Perro Que No Calla (2021)
Science & Fiction Verwacht Special

El Perro Que No Calla (2021)

Zijn buren kunnen het niet meer aan. Elke keer als Sebastian van huis is, gaat het gejank van zijn hond door merg en been. Moet het eenzame beestje dan toch maar mee naar kantoor? Sebastians werkgever wil daar niets van weten. Ontslag nemen is ook een optie, hoewel het leven van de dertiger daar niet bepaald gemakkelijker van wordt. Met een inleiding van Wouter de Rijk, promovendus verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

  • Kijkwijzer 12
Ex Machina (2014)
Science & Fiction Verwacht Special

Ex Machina (2014)

Programmeur Caleb mag een week logeren in het huis van zijn excentrieke, dwingende baas. Daar valt hij voor de verleidelijke androïde Ava, die daar weg wil. Kunnen zij samen ontsnappen Deze film wordt ingeleid door Esther Nieuwenhuizen, als promovenda verbonden aan het departement USBO.

 

  • Kijkwijzer 16
After Yang (2021)
Science & Fiction Verwacht Special

After Yang (2021)

In de nabije toekomst heeft iedereen een robot in huis, waaronder Jack en zijn vrouw Kyra: hun androïde Yang fungeert als oudere broer voor hun adoptiedochter Mika. Wanneer Yang het begeeft, wil Jack er alles aan doen om de geliefde robot te herstellen. Tijdens deze zoektocht leert Jack de wereld opnieuw te bekijken en de connectie met zijn vrouw en dochtertje te hervinden. Deze film wordt ingeleid door Emma Pullen, verbonden als promovenda aan het departement USBO.

 

  • Kijkwijzer 9