Waar de Ratten Koning Zijn

Waar de Ratten Koning Zijn

Q&A Special

Ontdek

Een avond vol film en activisme. Aan de hand van activistische films over de woningcrisis in de jaren ‘70 en ‘80 gaan we dieper in op verschillende vormen van activisme en hun rol in maatschappelijke ontwikkelingen. Na de film is er een Q&A met Barbara den Uyl (regisseur), Henk Kersting (advocaat van de familie van Hans Kok), Noel Andriessen (activist bij Extinction Rebellion en campagnestrateeg) en Jos & Kruimel van Woongroep Pluk. Introductie wordt verzorgd door Meg Weijers (Eye).

Credits

Regie
Barbara den Uyl
Genre
Documentaire
Speelduur
56 min.
Land
Nederland
Taal
Nederlands
Ondertiteling
Geen

Omschrijving

Midden jaren 80 was de Staatsliedenbuurt in Amsterdam een soort vrijstaat waar krakers, punkers en de oorspronkelijke bewoners de dienst uitmaakten. Het gezag van de gemeente was tot vrijwel nul gereduceerd sinds burgemeester Ed van Thijn in 1984 hardhandig de buurt werd uitgezet. Heel Nederland is in beroering door de beelden op het NOS Journaal. De documentaire Waar de ratten koning zijn gaat over mensen die strijden voor een alternatieve, sociale stad. Filmmaker en buurtbewoner Barbara den Uyl filmde ruim een jaar lang hoe de bewoners hun strijd met het systeem uitvochten, met als tragisch dieptepunt de dood van kraker Hans Kok in een Amsterdamse politiecel.

LHC en Eye Filmmuseum organiseren een avond over film en activisme. Voor de hoofdfilm is er een introductie van Meg Weijers, die aan de hand van activistische films over de woningcrisis in de jaren ‘70 en ‘80 in gaat op de verschillende vormen van activisme en hun rol in maatschappelijk ontwikkelingen. Na de hoofdfilm is er een Q&A met Barbara den Uyl (regisseur), Henk Kersting (advocaat van de familie van Hans Kok) en Noel Andriessen (activist bij Extinction Rebellion en campagnestrateeg)