Over LHC

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een filmtheater, cultureel centrum én horecagelegenheid in Utrecht. Sinds de opening in 2004 zijn wij uitgegroeid tot een geliefde ontmoetingsplek die niet meer weg te denken is uit het Utrechtse culturele leven. LHC werd al na het eerste jaar door Vrij Nederland verkozen tot het beste filmhuis van Nederland.

Ons wekelijkse filmprogramma wordt afgewisseld met speciale evenementen en filmreeksen. Ook vinden er bijzondere filmvertoningen plaats in aanwezigheid van regisseurs, cast en crew voor een nagesprek met het publiek. Diverse festivals hebben inmiddels hun plek gevonden in ons filmtheater, zoals het Nederlands Film Festival,  IDFA en Le Guess Who?.

Naast onze vijf filmzalen vind je in ons pand drie prachtige horecaruimtes (de Foyer, de Salon en Café Das Kabinett) waar de hele dag geluncht, geborreld of gedineerd kan worden. Daarnaast hebben wij een sfeervol terras aan Ledig Erf en beschikt ons pand over een vergaderruimte. Hiermee leent LHC zich uitstekend voor verhuuractiviteiten zoals borrels, vergaderingen, symposia en filmvertoningen.

Openingstijden

Horeca
Maandag t/m vrijdag vanaf 11.00 uur
Zaterdag & zondag vanaf 10.00 uur

Keuken
Lunch van 12.00 tot 16.00 uur
Diner van 17.00 tot 21.00 uur

Bioskassa
Onze bioskassa opent 30 minuten voor aanvang van de eerste film en sluit 10 minuten na aanvang van de laatste film.

Feestdagen
Op eerste kerstdag en tweede kerstdag zijn wij open op onze normale tijden.
Oudjaarsdag vanaf 11:00 tot 17:00 uur
Nieuwjaarsdag vanaf 12:00 uur

Contact

Voor algemene vragen kun je ons rechtstreeks benaderen via info@hartlooper.nl of 030-2004400. Klik hier voor meer contactinformatie.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Bereik LHC via trein of bus. De dichtstbijzijnde haltes zijn:

  • Treinstation Utrecht Vaartsche Rijn ligt op steenworp afstand van LHC (5 minuten lopen). Met de Sprinter vanaf Utrecht CS ben je binnen 3 minuten op Station Utrecht Vaartsche Rijn.
  • Bushalte Tolsteegbrug van buslijn 2 (1 minuut lopen).
  • Bushalte Sterrenwijk van buslijn 12 en 41 (5 minuten lopen).

Vind je route op Google Maps of plan je route via de 9292 OV Reisplanner.

Parkeren

Wij adviseren gebruik te maken van Parkeergarage Vaartsche Rijn (5 minuten lopen):

  • 24 uur per dag geopend
  • Er zijn 4 oplaadpunten voor elektrische auto’s
  • Er zijn 3 parkeerplaatsen voor gehandicapten

Daarnaast is betaald parkeren mogelijk aan de Ooster- of Westerkade en op Parkeerplaats Nicolaïkerk. Let op: beperkte beschikbaarheid.

Geschiedenis

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een initiatief van filmmaker Jos Stelling en is gevestigd in het voormalig politiebureau Tolsteeg. Via oude scholen en kerken stuitte Stelling in 2001 op het leegstaande politiebureau Tolsteeg, een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School. Stadsarchitect J.I. Planjer ontwierp het gebouw in 1927 tegelijk met de naastgelegen brug met kademuur en tramhalte.

Stelling wist het unieke gebouw van de gemeente te kopen, met als doel om hier een filmtheater van te maken. Toen de plannen, in samenspraak met Vertex architecten, vorm begonnen te krijgen, groeide ook het enthousiasme. Voor het inpassen van filmzalen was een grondige verbouwing nodig, terwijl aan de structuur van het pand vanwege de monumentale status niets veranderd mocht worden. Op de binnenplaats van het oude politiebureau werd daarom een constructie gebouwd van twee op elkaar gestapelde filmzalen, inclusief een foyer. Na een verbouwing van 2 jaar werd het LHC op 5 september 2004 feestelijk geopend door de trotse Louis Hartlooper jr., de 84-jarige zoon van de explicateur naar wie het theater vernoemd is.

Louis Hartlooper (1864-1922) was een bekend en kleurrijk persoon uit de Utrechtse filmgeschiedenis. Vanaf 1909 was hij in dienst bij de Vreeburg bioscoop en de Rembrandt bioscoop. Als explicateur legde Hartlooper tijdens de vertoningen van de (stomme) filmbeelden in woord en gebaar uit waar de film over ging. Zo maakte hij een ware attractie van het filmbezoek.

Het Nieuwsch van den Dag vond: “Een explicatie als van Louis Hartlooper ontneemt een bioscoop-vertoning het doodsche, zij maakt de film tot een levende kunst.”

Het LHC heeft vandaag de dag vijf filmzalen, voor onder andere arthouse, wereldcinema en klassiekers. Ook is er ruimte voor debatten, cursussen en exposities. Inmiddels is het LHC een van de meest succesvolle filmtheaters van Nederland én een van de culturele iconen van de stad Utrecht. Het filmtheater wordt regelmatig bezocht door filmmakers en nieuwsgierige exploitanten uit binnen- en buitenland.

LHC x Europa Cinemas

Louis Hartlooper Complex is onderdeel van het Europa Cinemas Network, ter ondersteuning van de Europese film. Meer info: www.europa-cinemas.org